CRASS. Historia

Moderatorzy: LARVAL, silence

CRASS. Historia

Postprzez howard 2010-04-17, 11:00

Obrazek

TO NIE KOLEJNY ZBUNTOWANY ZESPÓŁ CRASS TO FENOMEN POD WZGLĘDEM MUZYCZNYM, SPOŁECZNYM I POLITYCZNYM

Crass to jedna z najbardziej inspirujących brytyjskich kapel anarchopunkowych stworzona przez perkusistę Pennyego Rimbaud i wokalistę Stevea Ignoranta w 1977 roku. Słynni z nieszablonowych tekstów, prowokacji obyczajowo-politycznych, działalności społecznej (m.in. wspierania ruchu na rzecz rozbrojenia atomowego) oraz artystycznej (charakterystyczne kolaże). Wierni punkowej idei DIY stworzyli własną wytwórnię. Po zakończeniu działalności nadal aktywnie brali udział w życiu społecznym. Przez wiele lat prowadzili wiejską komunę (skłot) pod Londynem. Uznawani są za prekursorów antyglobalizmu. Po latach odsłaniają kulisy działania zespołu, udostępniają niepublikowane wcześniej zdjęcia i wywiady.

Właśnie oni tego rock'n'rolla, jako muzykę buntu i głos pokolenia, przez cały czas starali się reanimować.
Uszaty, Nikt Nic Nie Wie W latach 80., w czasie największej popularności Crass, pracowałem w londyńskiej placówce Amnesty International. Dopiero gdy przybyło do nas kilku pracowników z Polski, zrozumiałem, co znaczą ideały, o które sam do tej pory walczyłem. Zrozumiałem, co punk oznaczał w niewolonej przez system Polsce, a jak inaczej rozumiany był w Londynie. Teraz, dzięki mojej partnerce, znam Polskę lepiej. I mam nadzieję, że ta książka jeszcze bardziej rozbudzi w Was chęć kultywowania idei wolności i pokoju, które są w naszych sercach, m.in. dzięki Crass.
George Berger, Brighton/Łódź, 2010

Okładka miękka
Liczba stron 318
Rok wydania 2010-02-26
A bramka padla ze spalonego!
howard
Niedzielny punk

Re: CRASS. Historia

Postprzez buri 2010-04-17, 12:58

chętnie bym przeczytał ale 40 dychy... no coz. ciekawe czy sprzedaja w empikach
Pewnie nalezysz do psycholi ktorzy siedzac w kaluzy wlasnych odchodow masturbuja sie i nagle zadaja sobie pytanie: Boze czy ja przypadkiem nie jestem dziwny?
buri
Nie wącha gówna

Postprzez aszu 2010-04-19, 12:00

ech, raczej nie dla mnie:/
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Postprzez buri 2010-04-19, 19:08

jak nie dla ciebie, punkiem jestes i nic co punkowe nie powinno byc ci obce. crass to jeden z fundamentów sceny czy tego chcemy czy nie
Pewnie nalezysz do psycholi ktorzy siedzac w kaluzy wlasnych odchodow masturbuja sie i nagle zadaja sobie pytanie: Boze czy ja przypadkiem nie jestem dziwny?
buri
Nie wącha gówna

Postprzez aszu 2010-04-22, 11:26

ja to bym se bardziej poczytał o tym fragmencie z płyty turbonegro i oddawaniu kasy ignorantowi:P
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Postprzez buri 2010-04-22, 23:42

tylko że jak byś uważnie słuchał ass cobre to byś wiedział że nie chodzi o crass a o israelvis na ktorych plycie goscinnie udzielil sie ignorant
buri
Nie wącha gówna

Postprzez hardcore punx 2010-04-29, 00:48

buri napisał(a):chętnie bym przeczytał ale 40 dychy... no coz. ciekawe czy sprzedaja w empikach

Sprzedają w empikach. A po 32 zł książka jest np. w Nikt Nic Nie Wie, w Pasażerze chyba ta sama cena (32).
hardcore punx
Niedzielny punk

Powrót do Nowości