Głos rozsądku wg. Bartoszewskiego

Moderator: orgasm_addict

Głos rozsądku wg. Bartoszewskiego

Postprzez Tiboo 2007-09-25, 15:46

Bartoszewski: pozostaje tylko seppuku.

- Gdybym miał się ustosunkowywać poważnie do wszystkiego, co się w Polsce dzieje, to pozostaje tylko seppuku, a jako chrześcijanin samobójstwo wykluczam - powiedział prof. Władysław Bartoszewski.
Były minister spraw zagranicznych prof. Władysław Bartoszewski powiedział, że w nadchodzących wyborach parlamentarnych nie zagłosuje ani na lewicę, ani na PiS.

Deklaracja Bartoszewskiego ma związek z pytaniem dziennikarzy, jak ocenia zachowanie b. prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego podczas wykładu w Kijowie oraz wyjazd Nelly Rokity z prezydentem Lechem Kaczyńskim do USA w czasie kampanii wyborczej. W sobotę "Fakty" TVN, a także "Wiadomości" TVP pokazały nagrania z wykładu Kwaśniewskiego wygłoszonego w ubiegłym tygodniu dla studentów Uniwersytetu im. Tarasa Szewczenki w Kijowie. Widać na nich jak b. prezydent chwieje się i ma kłopoty z mówieniem.

- Mnie to się nie podoba. Ale to mi się równie nie podoba, jak wszelkie inne niezręczności czy wygłupy osób, które odgrywały jakąś rolę i których nazwiska coś znaczą - powiedział Bartoszewski na konferencji prasowej w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego.

Bartoszewski zwrócił uwagę, że Polacy być może są nadwrażliwi w tej sprawie, bo - jak mówił - nie sądzi, żeby np. Amerykanie się bardzo przejęli, gdyby któryś z byłych żyjących prezydentów zrobił coś niestosownego. Jego zdaniem, byłoby to w jakieś lokalnej prasie, jakiejś stacji telewizyjnej, ale nie w głównej.

B. szef MSZ podkreślił, że Kwaśniewski to zarówno były prezydent, ale także lider polityczny. (Kwaśniewski jest szefem Komitetu Wyborczego koalicji Lewica i Demokraci i jest kandydatem na premiera tej koalicji). Jak dodał Bartoszewski, nigdy w życiu nie oddał swojego głosu na rzecz "tego układu" i nigdy nie odda.

- Jestem wychowankiem PRL-u w tym dobrym rozumieniu, bo byłem po stronie prześladowanych i mam swoje opory - podkreślił.

W jego ocenie, zachowanie każdego znanego polityka obciąża tylko jego i środowisko czy formację go popierającą. B. szef MSZ powiedział, że Kwaśniewski jest liderem jednej formacji i to jej wyborcy muszą zdecydować w wyborach, czy takie zachowanie im przeszkadza czy nie. Ale - jak zaznaczył - on nie zamierza martwić się o wyborców innych partii.

Bartoszewski zwrócił uwagę, że ekscesy alkoholowe na Wschodzie są traktowane dobrotliwie. Jak przykład podał zachowanie nieżyjącego już byłego prezydenta Rosji Borysa Jelcyna. Ale - jak dodał - wolałby, aby takie rzeczy Polakom się nie przytrafiały, bo zależy mu na obliczu i prestiżu naszego kraju, bez względu na to kto rządzi.

Jak dodał, ponieważ nigdy nie głosował na SLD, nie czuje się rozczarowany.

Bartoszewski pytany, jak ocenia fakt, że z prezydentem do USA pojechała Nelly Rokita, jego doradca ds. kobiet, a jednocześnie "dwójka" na liście PiS w Warszawie, odparł, że jemu jest zupełnie wszystko jedno, bo na tę partię głosować nie będzie. - Pani Rokita jest mocną osobowością w rodzinie zapewne, i to jest sprawa państwa Rokitów - powiedział.

Jak dodał, z prezydentem pojechała także minister Ewa Junczyk-Ziomecka, więc pani Rokita nie jest jedyną kobietą, która mu towarzyszy. - Nie wiem dlaczego pojechała Nelly Rokita i jakie problemy kobiece miałyby tam być omawiane - mówił Bartoszewski.

Jak dodał, może jednak jakieś będą omawiane. - Może jakieś przyjdą sufrażystki, czarne lesbijki, komunistki. Bardzo różne są te grupy w Stanach Zjednoczonych, to nie jest ani nasza wina, ani zasługa. Sądzę, że pani Rokita da sobie z nimi radę - powiedział Bartoszewski.

Kończąc odpowiedź na to pytanie oświadczył, że gdyby miał się ustosunkowywać poważnie do wszystkiego, co się w Polsce dzieje, to pozostaje tylko seppuku, a on jako chrześcijanin samobójstwo wyklucza.

Bartoszewski wraz z wiceszefem PO Bronisławem Komorowskim oraz b. szefem MSZ Stefanem Mellerem wziął udział w debacie pt. "Polska w sercu, czy na peryferiach Europy? Dylematy i wyzwania stojące przed polską polityką zagraniczną".

Zawsze go będę cenił za ten trzeźwy światopogląd...
Nic dodać nic ująć. Wszelaki inny komentarz chyba zbędny.

Niemniej jakby komuś brakowało oryginalnych komentów z onetu to:
Źródło: Onet.pl
Nie bawią mnie twoje płytkie żarty i głębokie gardło
Tiboo
Niedzielny punk

Postprzez SPO 2007-09-25, 19:22

Część tej wypowiedzi powtórzył dla TVN.
Omówił także kwestie wypowiedzi premiera o 13 grudnia.
Jako jedyny polityk potrafi nie obrażając nikogo, wskazać błędy i swoje niezadowolenie.

Bartoszewski ma 85 lat a równie mądrego człowieka na choryzoncie nie widać.
Lubię pedałować.

Przyszły władca świata KURWA!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
SPO
Nie wącha gówna

Postprzez ebol77 2007-09-26, 08:34

a fidel castro?
wielki powrót wiśniUFF
ebol77
Pasjonat hałasu

Postprzez Tiboo 2007-09-26, 11:48

SPO napisał(a):Część tej wypowiedzi powtórzył dla TVN.
Omówił także kwestie wypowiedzi premiera o 13 grudnia.
Jako jedyny polityk potrafi nie obrażając nikogo, wskazać błędy i swoje niezadowolenie.

Bartoszewski ma 85 lat a równie mądrego człowieka na choryzoncie nie widać.

To w tvnie też widziałem (do obejrzenia tu ) Zaskakuje mnie troche jego bagatelizowanie ostatnich wybryków zarówno Kwaśniewskiego jak i Kaczyńskiego. No ale z drugiej strony jak na człowieka który nie takie rzeczy w polityce widział tego typu wybryki faktycznie można uważać za zwykłe wygłupy...

Martwi mnie tylko że dziennikaże co i rusz wypytują go co sądzi na temat kolejnych posunieć Kaczyńskiego/PiSu i widać że aż sie w nim gotuje - a człowiekowi w tym wieku to raczej nie pomaga.

Niemniej szacun że mimo wszystko potrafi zawsze dać jakiś trafny komentarz, bo mi już dawno słów brak na opisanie tego co się wyrabia...
Nie bawią mnie twoje płytkie żarty i głębokie gardło
Tiboo
Niedzielny punk

Postprzez _Vendetta_ 2007-09-26, 12:35

Mało kto posiada taką świeżośc umysłu w takim wieku. Rispekt. :!:
Większość jego równolatków pewnie ogląda koziołka matołka.
_Vendetta_
Bywalec koncertów

Postprzez SPO 2007-09-29, 15:02

Właśnie skończyła się wypowiedź profesora na konwencji PO w Krakowie.

"Nie dla "dyplomatołków""

Jeżeli ktoś by znalazł nagranie z jego wypowiedzią w necie, dawajcie tutaj.
Lubię pedałować.

Przyszły władca świata KURWA!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
SPO
Nie wącha gówna

Powrót do Polityka