Kabaret Starszych Panów

Co tam ciekawego w kinach, tv czy rapidzie. Co warto zobaczyć a co nie.

Kabaret Starszych Panów

Postprzez buri 2008-07-20, 13:25

* nie wiedziałem gdzie wrzucić temat, ale sztuka estradowa ma więcej wspólnego z kulturą niż z naszym hyde parkiem... *

Jak sie zapatrujecie na tą niewątpliwą klasyke polskiego kabaretu autorstwa Wasowskiego i Przybory, podpartą najwybitniejszymi polskimi aktorami ? Ja ostatnio odświeżam sobie ich twórczość no i po prostu rewelacja, choć bardziej niż skecze, bardzo powściągliwe i grzeczne, cenie sobie piosenki ze świetnymi tekstami.
Lubicie ? Czy może uważacie że to już ramol ? A może jesteście bandą niedojebanych idiotów których bawi kabaret neonówka ? ;)

troche piosenek z youtube, a można znaleźć więcej:

Tanie dranie - Michnikowsk i Czechowicz

Droga do Ciebie - Kalina Jędrusik

Jeżeli Kochać - Michnikowski

Szimi szuja - Kwiatkowska

Ostatni zdun - Dziewoński

w 1958 roku Kazimierz Kutz wyreżyserował pełnometrażowy film ze Starszymi Panami "Upał", który miał być kinową wersją ich dokonań telewizyjnych. Film miał słabe recenzje i był niedoceniany a dla mnie to kawał dobrego surrealistycznego humoru. Na youtube znalazłem taki oto fragment z "Upału":

Pewnie nalezysz do psycholi ktorzy siedzac w kaluzy wlasnych odchodow masturbuja sie i nagle zadaja sobie pytanie: Boze czy ja przypadkiem nie jestem dziwny?
buri
Nie wącha gówna

Postprzez aszu 2008-07-23, 11:35

nie jestem wielkim fanem ani znawca. widzialem iles tam skeczy. to zupelnie inna liga niz dzisiejsze kabarety. czesc mi podchodzi, czesc nie. ale ogolnie to :respekt
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Powrót do Film