Lee Perry

Nie samym punk rockiem człowiek żyje, jeśli się z tym zgadzasz, to dział dla Ciebie. Dyskusje o innych gatunkach muzycznych.

Lee Perry

Postprzez CzarnyAfgan 2008-08-29, 21:26

Yo!

Lee "Scratch" Perry, właśc. Rainford Hugh Perry (ur. 20 marca 1936), producent, kompozytor, dubmaster, autor tekstów, obok Kinga Tubby'ego twórca i kreator stylu dub. Uważany za jedną z najważniejszych postaci na scenie muzyki reggae. Założyciel studia Black Ark.

Początkowo związany jako aranżer i łowca talentów ze Studio One. W 1968 po kłótni z Coxsonem postanowił założyć własną wytwórnię Upsetter, a na początku lat 70. Black Ark Studio. Współpracował w nim m.in. z: Bobem Marleyem, Astonem i Carlstonem Barrettami, Augustusem Pablo, The Congos, Juniorem Murvinem, Maxem Romeo a nawet punkowym The Clash. Był to najbardziej owocny okres w jego życiu, za konsoletą wykreował brzmienie wielu przyszłych gwiazd reggae. Równocześnie nagrywał z własnym zespołem The Upsetters. W 1978 r. Perry zakończył ten okres życia podpalając swoje studio i przenosząc się do USA gdzie nagrywał z nowojorską grupą Terrorists.

W ostatnich latach współpracował m.in z Mad Professorem, Adrianem Sherwoodem i Dub Syndicate. Obecnie mieszka w Szwajcarii.

Tyle mówi nam wikipedia, ja natomiast od siebie dodam że lepszego reggae/dub'u niż w wykonaniu tego pana nie słyszałem. Powiem więcej ten typ zostawił swoje ślady i pomysły w każdym gatunku muzycznym, zaczynając od punku (The Clash) poprzez ska (The Upsetters), rap (Beastie Boys), a na techno (to nie żart) kończąc.
Dla mnie najważniejsza postać świata muzyki bez której żadna muzyka nie wyglądała by tak jak teraz.

Zna ktoś? Jakie opinie?
"Z każdym dniem mojego życia zwiększa się nieuchronnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w dupę"
CzarnyAfgan
Komputerowy wojownik

Re: Lee Perry

Postprzez aszu 2008-09-01, 09:36

ja z rege nie za pan brat, jak bys mogl jakies linki zapodac do muzy czy cus...
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Postprzez CzarnyAfgan 2008-09-04, 19:41

Tutaj album do najlepszego moim zdaniem albumu

Kod: Zaznacz cały
http://files.filefront.com/LP+BAE+by+Afganrar/;10911449;/fileinfo.html

Album mocno dub'owy. Jeśli to nie podpasuje to może ten albumik

Kod: Zaznacz cały
http://rapidshare.com/files/28738520/lprf.rar

Tutaj więcej reggae, ale również słychać naturalny dla Perry'ego dubik
"Z każdym dniem mojego życia zwiększa się nieuchronnie liczba tych, którzy mogą mnie pocałować w dupę"
CzarnyAfgan
Komputerowy wojownik

Postprzez mandel 2008-11-23, 07:27

Lee Perry to klasyk ale osobiście wolę duby w wykonaniu Kinga Tubbyego.A najbardziej chore są duby Mad Professora-dla koneserów :lajt Mam wspólne dzieło Perrego i Professora-miazga :poklon
mandel
Komputerowy wojownik

Powrót do Nie tylko punk