warto rozmawiac

Moderator: orgasm_addict

Postprzez _Vendetta_ 2008-03-08, 17:27

antipop77 napisał(a):tzn czy w szkolach powinni "uczyc seksu" czy nie? bo jak dla mnie od tego jest rodzina, w szkolach conajwyzej powinien byc jakis krotki kurs z samymi konkretami tzn jak mozna zajsc w ciaze, jak sie przed tym zabezpieczyc itp, a nie jakies "przygotowanie do zycia w rodzinie" czy jak to sie tam nazywalo jak ja do szkoly chodzilem.

Tylko miej na uwadze,że nie każdy rodzic jest taki lajtowy,żeby na spokojnie przysiąść i porozmawiać z dzieckiem na ten temat. W wielu rodzinach temat seksu/antykoncepcji jest nadal tabu, jakby na to nie patrzeć. Dlatego uważam,że takie lekcje są jak najbardziej w porządku. Ale nie nazwa, "Przygotowanie do życia w rodzinie"? Litości, 15 czy 16 latkom bliżej do dalszej edukacji niż do zakładania rodziny więc nazwa całkowicie nietrafna ( bardziej pasowała by do XIX-wiecznej szkoły dla ułożonych panien,które całe dnie ćwiczą prezencję i etykietę oraz bezwarunkowe oddanie mężowi ). Jak chodziłam do liceum, bodajże w 1 klasie, owszem mieliśmy zajęcia z "przygotowania..", na cały rok 2 godziny lekcyjne, które wyglądały tak,że na pierwsze zajęcia babka wogóle nie przyszła, a na drugich puściła po klasie 3-centymetrowy, plastikowy model embrionu i na tym się skończyło. Śmiech na sali + żal.

antipop77 napisał(a):takie rzeczy sie wynosi z domu, a jesli w domu jest syf, to takie zajecia tak czy inaczej w niczym nie pomoga!

Wiadomo,że rodzina w dużej mierze kształtuje jakąś tam hierarchię wartości i kręgosłup moralny, ale to nie znaczy,że ktoś kto pochodzi z meliniarskiej,rozpłodowej,żyjącej na wiecznym zasiłku rodziny, będzie taki sam. Szkoła też ma/powinna mieć charakter wychowawczy i na dobre wyjdzie pokazanie takiemu chłopcu czy dziewczynce innego punktu widzenia. Czegoś innego, niż to co widzą/słyszą w domu. Może za kilka lat taki chłopak pomyśli i zamiast jabola kupi gumy. I nie będzie traktował potomstwa jako zajebistego sposoby na zgarnianie pieniążków z zapomogi.

Osobiście elekryzuje mnie i nóż w kieszeni się otwiera jak słyszę,że po raz kolejny jakaś kobieta zostawiła dziecko na smietniku czy rodziła pod wpływem. Na litość boską!!! Najtańsze tabletki kosztują już 9 zł! Mniej niż najgorsza wóda ( nie licząć wódki z mety mieszanej z rozpucholem które z pewności są tańsze)! Ale nie, kurwa, na wódkę mają kasę, na zabezpieczenie, oczywiście nie. A potem płacz,że nie ma warunków na wychowanie, to jak sie kurwa nie ma warunków to sie dzieci nie robi! Wystarczy pomyśleć i nie rozkładać nóg na za piętnaście trzecia.

Z drugiej strony mam wrażenie,że młodzież w temacie seksu i antykoncepcji jest bardziej uświadomiona niż starsza część społeczeństwa.
Ostatnio edytowano 2008-03-08, 17:28 przez _Vendetta_, łącznie edytowano 2 razy
_Vendetta_
Bywalec koncertów

Postprzez antipop77 2008-03-10, 16:33

[quote="suzej"]muzg mam[quote]

to ciekawe, biorac pod uwage, ze nawet nie wiesz jak poprawnie pisze sie to slowo :amasz

a wracajac do tematu, to trudno mi w to uwierzyc, ze 13 latki naprawde uwazaja, ze mozna zajsc w ciaze przez pocalunek, a przez stosunek nie, tak jak twierdzila Senyszyn. tak jak piszesz Vendetta, poziom wiedzy na temat seksu wsrod mlodziezy wydaje mi sie wyzszy niz wsrod starszej populacji i jak sobie przypominam te nieszczesne zajacia z "wychowania" w gimnazjum to kazdy sobie jaja robil z tego co tam babka gadala, bo w 90% byly to zupelne pierdoly przekazywane w dodatku bez pomyslu, a pozostale 10% rzeczy ktore w tamtym czasie kazdy i tak znal z gazet, tv i netu.

sprawa wyglada teraz tak, ze o seksie pisze sie i mowi wszedzie. dzieciaki wychowuja sie na MTV, bravo i zjebanych portalach internetowych gdzie seks w dodatku w takim na maksa tanim wydaniu jest tematem numer 1, watpie aby takie zajecia powstrzymaly ich od uprawiania w zbyt wczesnym wieku seksu, bo to co w MTV i bravo jest cool, a przeciw szkole zawsze sie buntuje i ma w dupie co tam gadaja. to prawda, ze szkola powinna pelnic rowniez funkcje wychowawcza, dlatego w tym przypadku powinna ona uczyc przede wszystkim odpowiedzialnosci za swoje czyny, powinno sie dzieciakom wbijac do glow, ze ta chwila uniesien moze im zjebac zycie, a jesli juz musza/chca to robic, to zabezpieczenie wcale nie jest teraz tak drogie i trudne i warto i trzeba o tym pomyslec, ale musza tego uczyc osoby rzetelnie przygotowane i obiektywne, a nie jak to mialo miejsce w moich szkolach gdzie tego przedmiotu uczyli katecheci :-/
to nie moze byc jakies gloszenie moralow i smucenie, bo wtedy jest pewne, ze dzeciaki nie bede sluchac i oleja takie zajecia.

nie jestem przekonany, czy procent niechcianych dzieci spadnie dzieki takiej edukacji, ale jakas szansa mysle, ze jest.
And I'm a time bomb tickin'... BOOM!
I been tickin' to the sounds of the rock and roll...
antipop77
Bywalec koncertów

Postprzez aszu 2008-03-11, 21:32

o suzej ma starego avatara:D
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Postprzez aszu 2008-03-12, 20:20

ranger88 napisał(a):
antipop77 napisał(a):ten suzej jest prawidziwy, czy ktos sobie jaja po prostu robi?!

wydaje mi sie po stylu ze to on

tylko za malo bledow robi, pewnie ma sprawdzaczke zainstalowana:D

ranger88 napisał(a):PS. kurwa zajebiste sa te emotki :D

dziekuj vendeccie
Ostatnio edytowano 2008-03-12, 20:22 przez aszu, łącznie edytowano 1 raz
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Poprzednia strona

Powrót do Polityka