Balcerowicz wzywa: Polacy do pracy

Postprzez jurij77 2008-06-15, 11:13

sam_on napisał(a):srutu tutu peczek drutu. jurij czlowieku , wyjdz z banku i idz do jakiejs fabryki czy hipermarkeru a zobaczysz jakie sa akcje
jak usłyszałem laske, kóra pracuje na 3/4 etatu na kasie w castoramie, ma luźny grafik, na umowie ma 2000 brutto (około 1450 netto), dadatki i premie to raczej serduszko misię nie pokroiło z żalu. Mój wujek pracuje w fiace- koło 3000, koreańczycy pod wrockiem postawili fabryke LG, nikt nie miał kto u nich pracowac bo kiepskie warunki dali...
aszu napisał(a):ja pracowalem w duzej korporacji, mianowicie pzu przez piec lat. takie firmy sa nastawione na zysk a nie na pracownika, nie podoba sie, wyjazd. a nepotyzm , brak kompetencji, etc, to cechy naturalne dla takich korporacji. co do dymania, to widzialem jak absurdalne zasady ustala panstwo, czyt. sejm, za ktore potem placa ludzie. ale jednoczesnie firmy jak ubezpieczalnie czy banki obciazaja podatnika kosztami manipulacyjnymi, oplatami, srami dupami. ale zszedlem z tematu, zwiazki zawodowe sluza do ochrony praw pracowniczych, oczywiste jest ze w takich insytytucjach jak banki sa rzadziej lamane niz w fabrykach
aszu, kumaty jesteś więc rozróżnij dwie sytuacjie- bezrobocie jakie mieliśmy jeszcze pare lat temu, a sytuacje o której ja mówie- o liberalnym systemie gospodarczym, gdzie człowiek sam dysponuje kasą, pracodawcy mają niskie koszty zatrudnienia i mamy sporą konkurencje na rynku.

Poza tym ja nie wiem, może mam zboczenie zawodowe... za rok będę andrgogiem, za pół roku jak się uda będę miał absolutorium i coś łyknąłem ze swoich studiów, między innym idee long life lerning czyli całożyciowe doskonalenie- zasada która mówi, że nie zaczyna się od samochodu słóżbowego, komóry, laptopa i 5000 pensji bo swoje waruki jako osoba odpowiedzialna i świadoma sam moge porawic podnoszac kompentencje.... wiem, że problem ludzi koło 40- 50 jest inny, bardziej złożony ale niestety świadomośc prlu występuje też u ludzi naszym wieku- państwo ma dac i koniec. Tak patrząc to z tego zadupia się nie wyrwiemy nigdy.
Ostatnio edytowano 2008-06-15, 11:15 przez jurij77, łącznie edytowano 1 raz
"...kto na parkiecie? Wy dobrze kurwa wiecie! Niech zostaną laski- wypierdalac śmiecie. Bujaj się ze mną a nie z tamtym, to są bounsy a nie kurwa szanty. Nie ma się co cackac, ja jestem bardzo szybki- krągłe cycki, dupcia, opalone łydki.... Ty siedzisz w nocy i oglądasz boks a ja w nocnych klubach napierdalam koks..."
jurij77
Komputerowy wojownik

Postprzez jurij77 2008-06-15, 11:45

komentarz niezwykle trafny, na jednej ze stron krwożerczych prokapitalistów, świetnie oddający istote związków zawodowych:

Ewa Pokrywa napisał(a):Rzeszowskie MPK.
7 ZZ
Strajk wszystkich
3 związki godzą się na porozumienie, 4 nie, strajk trwa.

Rzeszowski MPWiK
w maju dostali 10% podwyzki
W czerwcu dobie przypomnieli że chcą 30. Jeśli firma cudem by się zgodzila - byłaby 5 mln na minusie. Pytany szef zwiazku jaka to ekonomia odpowiada, że jakby podnieść ceny wody to się wyrówna.
Szaf ZZ zarabia prawie 4000 brutto i w tym dla zakładu ma obowiązek pracować 1 dzin w tygodniu. W pozostale jest po prostu szefem ZZ.

Słabo?
"...kto na parkiecie? Wy dobrze kurwa wiecie! Niech zostaną laski- wypierdalac śmiecie. Bujaj się ze mną a nie z tamtym, to są bounsy a nie kurwa szanty. Nie ma się co cackac, ja jestem bardzo szybki- krągłe cycki, dupcia, opalone łydki.... Ty siedzisz w nocy i oglądasz boks a ja w nocnych klubach napierdalam koks..."
jurij77
Komputerowy wojownik

Postprzez orgasm_addict 2008-06-15, 13:49

jurij77 napisał(a):To zdaje się jest urban legend... "ja akurat nie jestem wyzyskiwany, zle słyszałem, że inni są.." i tak mi 90% ludzi mówi.

Tak, pamiętasz ilu liberałów potrzeba, żeby wkręcić żarówkę? Żadnego, przecież ona świeci... widzę że świeci.

Inna kwestia, że u nas związki to śmiech na sali, największy zajmuje się głównie organizowaniem mszy świętych, a szefowie patrzą tylko jak się wyrwać do polityki.
"Punrock je najkrajšia hudba na svete,najkrajšie dievčatá sú punkerky,najmúdrejšie texty sú punkové.Najkrajšie oblečenie je punkové a najlepšie pivo je to ktoré vypiješ vo svojej punkovej partii!" Koňyk/Zona A
orgasm_addict
Niedzielny punk

Postprzez jurij77 2008-06-16, 07:54

orgasm_addict napisał(a):Inna kwestia, że u nas związki to śmiech na sali, największy zajmuje się głównie organizowaniem mszy świętych, a szefowie patrzą tylko jak się wyrwać do polityki.
śmiem twierdzic, że związki zawodowe to zbrojne ramie parti czy to lewakich czy chadeckich.
jurij77
Komputerowy wojownik

Postprzez aszu 2008-06-16, 15:09

ja bym bardzo chcial zeby taki liberalny system w koncu zaczal w polsce funkcjonowac, ale wydaje mi sie ze potrzebne sa zmiany, duze zmiany, do ktorych to wprowadzenia raczej nikomu sie nie spieszy, niezaleznie od opcji politycznej.

ale tak w ogole to "kiedy slyszysz o anarchii cos cie smieszy cos cie bawie, bo wiesz ze cos takiego nie istnieje..." :hide
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Postprzez jurij77 2008-06-16, 18:03

Owszem trzeba zmian, a takie zmiany może przeprowadzić niestety tylko osoba jego pokroju:

Obrazek

Mam gościa w znajomych na naszej klasie 8-)
Ostatnio edytowano 2008-06-16, 18:04 przez jurij77, łącznie edytowano 1 raz
jurij77
Komputerowy wojownik

Postprzez orgasm_addict 2008-06-16, 18:18

Dejże kurwa pokój
"Punrock je najkrajšia hudba na svete,najkrajšie dievčatá sú punkerky,najmúdrejšie texty sú punkové.Najkrajšie oblečenie je punkové a najlepšie pivo je to ktoré vypiješ vo svojej punkovej partii!" Koňyk/Zona A
orgasm_addict
Niedzielny punk

Postprzez antipop77 2008-06-16, 18:57

ja tam bym go do znajomych nie dodawal, trzeba mu przyznac, ze zrobil porzadek, ale czy o takie metody nam chodzi? ja mysle, ze to nie "po bożemu" jurij - Ty wybiorczy katoliku Ty! :lol:

"potrzebne sa zmiany, konieczne sa zmiany", ale spoleczenstwo jest niedoedukowane i nie wie "o co kaman", bo "prywaciarz" i "liberal" to ciagle raczej slowa nacechowane negatywnie, a za to panstwowy etacik, dla duzej czesci spoleczenstwa wciaz kojarzy sie z bezpiecznym i pewnym punktem zaczepienia na dluzszy okres zywota, a po wtóre tym chujom na stolkach tez prawdziwe zmiany sie nie usmiechaja, bo wiekszosc z nich bylaby po prostu niepotrzebna, a ci co by zostali nie mieliby az tylu szans, zeby sie nachapac tak jak teraz.

no, ale co robic, co robic...
And I'm a time bomb tickin'... BOOM!
I been tickin' to the sounds of the rock and roll...
antipop77
Bywalec koncertów

Postprzez jurij77 2008-06-16, 22:42

antipop77 napisał(a):ja tam bym go do znajomych nie dodawal, trzeba mu przyznac, ze zrobil porzadek, ale czy o takie metody nam chodzi?
ehhh, kiedy ludzie zrozumieją, że tego gościa faktycznie wybierali w plebiscytach :roll: I że zarzuty jakiegoś hiszpańskiego prokuratorzyny nieznalazły potwierdzenia.
antipop77 napisał(a):ja mysle, ze to nie "po bożemu" jurij - Ty wybiorczy katoliku Ty!
się mówi deisto zdaje się :mrgreen: albo ty KonPunku!
jurij77
Komputerowy wojownik

Re: Balcerowicz wzywa: Polacy do pracy

Postprzez Szokal 2008-09-11, 11:43

I to mnie właśnie powstrzymuje, przed byciem lewakiem.

Balcerowicz jak zwykle mówi rozsądnie. Szacunek dla niego, że w przeciwieństwie do pozostałych kretynów nie boi się mówić otwarcie i nie trzęsie dupy przed związkami zawodowymi.

Dla mnie to absurd totalny, "emeryt" w wieku 50-55 lat. ? Nic dziwnego, że emerytura jest niska - bo skąd mają być na nia pieniądze?

Poza tym człowiek na emeryturze (jak nie ma kasy), to się nudzi, i czuje się niepotrzebny. Może by się zastanowili ci ludzie, czy nie będą szczęśliwsi, mogąc pracować?

Reforma ZUS jest konieczna. Ludzie muszą wreszcie zrozumieć, że pieniądze nie biorą się znikąd, i jak pracujesz 25-30 lat, to będziesz miał mniejszą emeryturę, niż jak przepracujesz 45.

Związkowcy nie biorą pod uwagę jakiegokolwiek rachunku ekonomicznego - pieniądze mają się wziąć nie wiadomo skąd. Rozkradają je rzekomo jakieś ciemne siły.

A co do rządu nawet jakby im wszystkim obciąć pensje do średniej krajowej itd. to i tak jest to bardzo mały procent w porównaniu z tym co rząd wydaje na wcześniejsze emerytury. Ale oczywiście "moralnie" miałoby to duże znaczenie.

Zaryzykowałbym stwierdzenie, że "biedni", wyzyskują tutaj "bogatych", to znaczy tych, którzy pracują - np. w prywatnych firmach.

Relacje z jakiś protestów związkowców to po prostu rewelacja aż się serce kraje na wypowiedzi w stylu (mogłem lekko przestawić słowa):
"Pracuję już 15 lat, i mam niewiele ponad 2500 na rękę!"
"Oni chcą zrobić tak żebym musiała pracować do 60 roku życia! Skandal!"

Może by się naszym rodakom przydało mniej wódki, papierosów i szynki, a więcej ruchu, to by się okazało że jednak człowiek w wieku 60 lat jak najbardziej jest w stanie pracować, cieszyć się życiem, i nie wyglądać jak pomarszczona piłka lekarska, ledwo się poruszając.
Szokal
Komputerowy wojownik

Poprzednia strona

Powrót do Artykuły