Silny Kazik pod wezwaniem

Główny, tematyczny, muzyczny dział forum. Punk rock i okolice.

Moderatorzy: LARVAL, silence, buri

Silny Kazik pod wezwaniem

Postprzez buri 2009-02-24, 15:01

Jak wam się moi mili podoba najnowsza solowa płyta Kazika pt "Silny Kazik pod wezwaniem" ? Nie jest to punk rock ale Kazik uznany jest i wielu wielbicieli na pewno wśród was ma. Nowa płyta zawiera piosenki Tadeusza Chyły i Kazimierza Grześkowiaka którzy w latach 60tych - 70tych tworzyli grupe z piosenkami kabaretowymi Silna Grupa pod wezwaniem. Jeśli ktoś kojarzy kultowe "W południe" Grześkowiaka które KNŻ nagrał na "Las Machqinas De La muerte" wie o co się rozchodzi. Wersje Kazika momentami trącają wiejskim przytupem, momentami balladami w stylu "Tata Kazika", ale ja to łykam. Muzyka na chłopski rozum. Czegoś podobnego mimo wszystko Kazik jeszcze nie zrobił. Wersje orginalne ceniłem bardziej (jako fan starego polskeigo kabaretu :lajcik ) ale nowe aranżacje tak się różnią że warto tego posłuchać.
Jak się widzi ?
Pewnie nalezysz do psycholi ktorzy siedzac w kaluzy wlasnych odchodow masturbuja sie i nagle zadaja sobie pytanie: Boze czy ja przypadkiem nie jestem dziwny?
buri
Nie wącha gówna

Re: Silny Kazik pod wezwaniem

Postprzez SPO 2009-02-24, 15:30

Płytka w pytke.

Płyta świetna pod każdym względem.
Poezja niszczy wysztko. Muzycznie to też kawał dobrej roboty.

Można słuchać naookrągło, bez obawy że wylęgnie się w nas pestka nudności.
Lubię pedałować.

Przyszły władca świata KURWA!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
SPO
Nie wącha gówna

Postprzez donfrafrequezz 2009-02-24, 18:45

dostałem na urodziny ową płytke i przez ładnych pare dni słuchałem bez przerwy, zajebisty pomysł i wykonanie równie dobre
Rozprawa o robokach mnie położyła na łopatki :-P
donfrafrequezz
Komputerowy wojownik

Postprzez antipop77 2009-02-24, 19:35

A ja dostalem na walętynki, sam nic nie dalem i byla awantura. Ale co do samej plyty to fajna calkiem. Z tych ostatnich solowych projektow Kezloka, to chyba najlepsza, ale i tez sam material tekstowy dobry, wiec grzechem byloby to zjebac. Chociaz "W Poludnie" wolalem w wersji KNZ, akurat jestem swiezo po koncercie, wypadli swietnie!

W ogole to Kazik chyba sie troche ogarnal ostatnio, zrzucil troche tluszczu, moze mniej chleje i lepsza muze postanowil tez robic. Ciekawe jak nowy Kult wypadnie, bo Kaziu sie zarzeka, ze kolejnego babola nie wypuszcza. Pozyjem, zobaczym...
And I'm a time bomb tickin'... BOOM!
I been tickin' to the sounds of the rock and roll...
antipop77
Bywalec koncertów

Postprzez donfrafrequezz 2009-02-25, 08:44

no ogólnie trzyma poziom
niedawno na koncercie Kultu byłem i faktycznie było dobrze, trzymają odpowiedni poziom choć nie jest to już taka jazda jak kiedyś, a może keidyś po prostu bardziej sie tym jarałem, ale widać po nim, że go ruszył ząb czasu bo prawie 10 lat na żywca nie widziałem żadnej z jego kapel, ale co sie dziwić przy herbatce wolnego czasu kolesie raczej nie spędzają ;-)

a wracając do tematu to jeszcze utwór Odmieniec jest fajny tak z lekka po punkowemu zrobiony, W południe też mi sie bardeziej w wersji Kazika Na Żywo podobało co nie znaczy że ta jest chujowa ;-)

a i fajnie, że szerszej publiczności przypomniane, przedstawione zostały te teksty bo ja na przykład kojarzyłem wcześniej tylko Chłop żywemu nie przepuści i Ballada o cysorzu, a jak posłuchałem reszty utworów to stwierdziłem, że kolesie mieli niezłe bańki do pisania fajnych rzeczy :-)
donfrafrequezz
Komputerowy wojownik

Postprzez sam_on 2009-02-25, 12:23

a ja sie jakos kompletnie nie moge przekonac...
sam_on
Komputerowy wojownik

Postprzez LARVAL 2009-02-26, 01:39

a jak dla mnie to totalna znizka formy tego pana, którego nota bene zawsze uwielbiałem.
piosenki Toma Waitsa, Melodie Kurta Weilla - zajebioza
Kazik pod wezwaniem ssie aż strach
Generalnie aranżacje - albo dokładnie to samo co w oryginale (czek dis szit ałt ju kant + jeśli nie znasz toś cipa) tylko gorzej, albo totalna maniana - roboki zjebane totalnie.
płyta niewiadomo dlaczego ani po co została nagrana
ogólnie zgroza - nie polecam
LARVAL
Niedzielny punk

Postprzez donfrafrequezz 2009-02-26, 12:54

a mi z kolei nie bardzo podobały sie dwie wymienione przez Ciebie płyty i raczej rzadko słucham
rzecz gustu i tyle
donfrafrequezz
Komputerowy wojownik

Powrót do Muzyka