Służba zdrowia

Moderator: orgasm_addict

Re: Służba zdrowia

Postprzez _Vendetta_ 2007-10-05, 12:19

SPO napisał(a):Lekarze odeszli od łużek.
Chcą zarabiać wg różnych danych jedni po 16 tys inni po 10 tys jeszcze inni chcą przystać na 8 tys/m-c
Rzeczniczka NFZ twierdzi że to nie ich wina i nie czuje się odpowiedzialna.

Każdy z nas płaci składki na ubezpieczenie, więc mamy chyba prawo te pieniądze "wykorzystać " w szpitalu.

Dobjia mnie ta sytuacja.
Z jednej strony lekarze, którzy latami siedzieli w książkach i łazili po uczelniach i faktycznie za trud tej pracy należy im się godziwe wynagrodzenie.
Z drugiej strony żądanie 16 tys zł to absurd.

A jeszcze inny fakt to, że kancelaria prezydenta w 3 miesiące potrafiła rozpierdolić 76 tys zł na alkohol. (TVN "Teraz My")

Dużo absurdów, mało rozsądku, dużo emocji, mało działań.

Sprywatyzować szpitale. Cały ten narodowy fundusz jest gówno wart. Ubezpieczyć sie dobrze, potem idziesz do szpitala i koszty zabiegu/operacji itp pokrywa ubezpieczyciel.
Finito.
Są tacy lekarze, którzy faktycznie siedzieli nad tymi książkami, ale i są tacy którzy całe studia jechali po niajniższej linii oporu a teraz nie potrafią nawet zrobić zastrzyku.
Ja rozumiem tych, którzy maja tylko tą robote w szpitalu, bez okazji zarobienia prywatnie, ale 16 tys, to gruba przesada.

Pokaż lekarzu co masz w garażu!

Tak samo z pielęgniarkami. 3 tysiace dla początkującej pielegniarki? Po 2 letniej szkółce wbijania igieł i robienia opatrunkow? Chyba ich cycki bolą...
_Vendetta_
Bywalec koncertów

Postprzez qant 2007-10-05, 12:41

Ja tez jestem za prywatnymi pakietami ubezpieczen. Owszem, powinno być obowiązkowe ubezpieczenie podstawowe i rozszerzone dla dzieci do 18 roku życia ( wiem, wiem, ale żal mi dupę ściska jak widzę malucha chorego na raka, na którego leki nie ma kasy i w związku z tym skazuje się go na smierć) Ale pełny pakiet powinien być odplatny. I to JA chcę wybrać , któremu szpitalowi, czy ubezpieczalni chce zapłacić moją ciężko zarobioną kasę. A nie na kolejne pałace dla NFZ. Nawet na bogatym zachodzie pielęgniarka zarabia ok. 1300-1500 eu. Co w przeliczeniu na koszt wynajmu taniego mieszkania(ok. 500 eu) + opłaty, jeśli jest samotna, wcale nie zostaje tak wiele. Jasne jak się to przeliczy na złotówki, to kwota jest niczego sobie, ale w Europie koszty utrzymania są wyższe . I np. zawód pielęgniarki nadal ma w sobie coś z posłannictwa społecznego , w związku z czym tak chętnie się przyjmuje pielęgniarki z Polski.
qant
Komputerowy wojownik

Postprzez _Vendetta_ 2007-10-05, 14:07

qant napisał(a):I np. zawód pielęgniarki nadal ma w sobie coś z posłannictwa społecznego , w związku z czym tak chętnie się przyjmuje pielęgniarki z Polski.

Tak, jak sama nazwa wskazuje pielęgniarka, jest od pielęgnowania, opiekowania sie chorym. Niestety wiele z nich, zapomniało o czymś takim jak powołanie,chęć pomagania ludziom. Wiadome,że to nie wolontariat, ale powinny sie nad tym zastanowic,zwłaszcza w licznych przypadkach gdy jakis staruszek od 4 dni leży w tym samym pampersie a ona sobie w kantorku plotkują.

Krew mnie zalewa jak słysze,że z kolejnych szpitali ewakuowania są pacjenci, nawet ci ciężko chorzy. Oiomy są zamykane. Zaniedługo przyjedzie umrzeć na ulicy.
Sama jestem przygotowana na tygodniowy pobyt w szpitalu, z racji diagnostyki uczuleniowej. Ale jak tak dalej pojdzie to nie widze, żeby mnie do szpitala przyjeli. Co za paranoja! Jestem ubezpieczona, a przedzej nabawie sie kolejnego uczulenia niz wylecze sie z tego ktore mam.
_Vendetta_
Bywalec koncertów

Postprzez ebol77 2007-10-06, 10:51

_Vendetta_ napisał(a):Sprywatyzować szpitale.

niewiem czy to akurat jest taki zajebisty pomysl.. wtedy dopiero duzo pieniedzy poszlo by sie jebac.. czemu? przyklad roboty mojej Matki ---> pracuje za 650 zl w PRYWATNEJ przychodni jako dentystka, ale mniejsza o to. w tej przychodni pracuje łaczniie 11 osob (bez sprzataczek) a sa 3 dyrektorki i kazda ma najnowszego opla astre.. juz wiecie o co chodzi?
wielki powrót wiśniUFF
ebol77
Pasjonat hałasu

Postprzez abrakadabra 2007-10-08, 19:02

qant ma sporo racji z tym ze tak jak w Francji powinno byc podstawowa opieka ma byc platna ale twoj ubezpieczyciel ktorego SAM wybrales wraca ci forse za wizyte lekarza a szpitale maja podpisywac kontrakty z ubezpieczycielami( prywatynymi firmami) na swiadczenie uslug i tylko taka rzeczywiscie ratujaca zycie opieka medyczna byla by100% w rekach panstwowych ale na to wystarcza minimalne skladki itp i tam we Francji jest tak ze dobry lekarz ma duzo kasy ale i duzo roboty bo musi jezdzic po pacjentach kiepski moze puszki ze smietnika wybierac (a tez nie bo jest segregacja smieci rozpowszechniona)nie sa traktowani jak swiete krowy tylo jak kazdy uslugowy zawod w szpitalach zas jest milo szampana co niektory chorym sie podaje itd
NADBEZPIECZNIK 25AMPEROWY
abrakadabra
Komputerowy wojownik

Postprzez ebol77 2007-10-14, 12:27

nojlepi wcale nie chorowac a jak juz sie pochorujesz to idz do szamana ;-)
wielki powrót wiśniUFF
ebol77
Pasjonat hałasu

Poprzednia strona

Powrót do Polityka