V/A Irokez v5

Główny, tematyczny, muzyczny dział forum. Punk rock i okolice.

Moderatorzy: LARVAL, silence, buri

V/A Irokez v5

Postprzez aszu 2008-11-08, 18:44

Obrazek

Pamiętam, gdy na forach interentowych czytałem krótkie informacje od wydawcy składanki Irokez. Szczerze mówiąc nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia, więc z dużym dystansem podszedłem do tej składanki...
Z wszystkim pojawiających się zespołów znam jedynie Leniwca. Kapela ma swoich fanów i przeciwników. Jednym się podoba innym nie. W każdym razie kawałki prezentują dobry "Leniwcowy poziom".
Dziady Borowe. Dobra nazwa. Dobre granie, ale raczej nie pank rokowe. Widać, że chłopaki lubią Lemmy`ego i spółkę. Muzycznie brzmienie bardzo podobne do IVC. Tekstowo kiepsko, a momentami żenująco:(
Recall. Punk zaangażowany. Nie moja liga. Jak chcesz zmieniać świat i wierzysz, że zwierzęta maja takie same prawa jak ludzie, będzie się podobać. Inaczej może być cieeenko.
Respondent. To mój zdecydowany faworyt. Brzmieniowo i tekstowo podobny do dezertera. Na razie to raczej przyszłościowa kapela, ale patrząc, co wyrosło z Bulbulatorów, jestem pełen nadziei i jeśli chłopaki się nie rozpadną i nabiorą trochę tekstowej ogłady, pierwszy kupię płytę!
Kontrkultura. Pitu pitu, srutu tutu pęczek drutu. Gdyby popracowali nad tekstami coś by z nich wyrosło. Nie żaden true-oi-apolityczny-punk-albo-skin-band, raczej kapela uderzająca w klimaty Undertones czy The Boys. Może coś z nich wyrośnie, ale obawiam się, że skończą jako kapela dla zbuntowanych nastolatek...
TerapiaPunk. Z punkiem to ten zespół łączy tylko 'punk' w nazwie. jak usłyszałem coś o dzieciach słońca zmiękłem. Jak pijesz wino pod mostem i myslisz ze jestes punk bo masz naszywki dzem, to mozesz posluchac. cala reszta - omijac z daleka.
Pozostały 3 kapele, bedzie krotko bo zazwyczaj mialem dosc tej plyty gdy do nich dochodzilem:
Zgon - nic specjalnego.

Egoizm - malo pank roka, jakies zwolnienia, hc podjazdy czy tez metalcore czy chuj wie co to jest. w kazdym razie, NUDNE.

Supranionek. Jakieś gówno w kiepskiej jakości. CDD
tyle. kupna w sumie nie warte.
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Re: V/A Irokez v5

Postprzez SPO 2008-11-09, 12:16

Recenzji nie jebne bo każdy z tych kawałków leciał u mnie na plejerze ok 1 min i to dużo za dużo.

Respondent robi duże wrażenie na koncertach, i bardziej w tym widzę inspirację we Włochatym i Siekierze niż w Dezerterze.
Zresztą grają sporo ich coverów. Jednak gdy ostatnimi czasy doszedł do nich grajek na harmonii, ich muzyka spowolniła i chyba "ucichła".

O Dziadach borowych napiszę jutro po tym jak usłyszę ich na koncercie, bo na składance wypadli "miernie".
PunkTerapia zabija "winnym" kawałkiem.

Reszty nie chce mi się nawet przypominać jak brzmią.

kupna w sumie nie warte

A gdzie coś takiego można zakupić. I wogóle czy sprzedaż tej kompilacji przekroczy 100 egzemplarzy?

Niszowe kapele, które mają ambicję się wybić, ale czy po przez takie projekty to uczynią> - Wątpie.
Lubię pedałować.

Przyszły władca świata KURWA!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
SPO
Nie wącha gówna

Postprzez SPO 2008-11-11, 12:47

Kurwa muzycy grający Trash/Metal + chęci pankrokowe i "niski" wokal, nie wróży dziadom borowym jakiegoś większego sukcesu.
Może jeszcze ich w Garażu pokażą, na wydanine własnej płyty w studiu raczej bym nie liczył.
Najlepiej wypadł im utwór z irokeza "Madafaka" i z majspejsa "Piotruś"
Lubię pedałować.

Przyszły władca świata KURWA!

Obrazek

Obrazek

Obrazek
SPO
Nie wącha gówna

Postprzez KLOPman 2008-11-15, 11:14

tutej kupić można: http://irokez.pl/punk-sklep/index.php - ogólnie wydawnictwo jak na razie nie zachęca, ale może coś z tego jeszcze wyjdzie
KLOPman
Komputerowy wojownik

Postprzez qxbyf 2009-02-04, 02:08

Irokez.pl to idea taniej płyty (10zeta) a kto powiedział, że ma to być profesjonalne? - ma być tanio i ma być to czego wydawnicza elita za chu... nie wyda, bo tak chce, bo chce wg. św. siebie kreować scenę na swoją nutę...
Gdyby to "Pasażer" albo "Jimmy Jazz" wydał to pewno klaskano by i owacje by trwały. Jakby Dezerter albo Analogs (rozróżniam klimaty - przykład jeno taki) nagrał gównianą płytę to pisałoby, że zajebista i jakby powyższe wydawnictwa sprzedawały je po 35 zet plus wywindowana poczta też by było git.
Dla mnie płytka w ze 40% przynajmniej jest OK!, teksty o zbawianiu, czy ratowaniu świata jakieś flałery pałery koraliki... to do punka może i nie spasowane jak się gdzieś pojawiły, ale to kapele do tego z czasem muszą dojść same a na początku to chcą grać, a muszą od czegoś zacząć (pomijając te co skończyły - te to już nic nie pokorygują - możno po nich jechać glebogryzarką) a te co zaczynają , to kto powiedział że mają popieprzać po studiach nagraniowych - są takie zespoły co w studiu nigdy nie były a wydały D.I.Y. ileś tam materiałów i cenione są mocno. Taka muza brzmi prawdziwiej kupuję coś z zajebistego studia potem słyszę kapelę na żywo i co i dno...
A tu wiadomo, że podobnie zagrają na koncercie, a słaba kapela to jest Włochaty np. wg. mnie i Leniwiec też, choć na tej składance ten utwór "Szlaban graniczny" to akurat do mnie pozytywnie przemawia.
Pytanie jeszcze i kto to pisze? (qnqrencja? :) ) Jakby nie było stare wyjadacze (to te co najdosadniej), ale też tym samym Ci sami Ludzie co płyty nie kupili tylko pościągali z neta na swoje kolejne po 20 zewnętrznych HDD po terabajcie uginających się od spiraconej muzy pościąganej skąd się da...
Z tego dobrobytu w dupach się poprzewracało. Znaczy się, że płyta Moskwy z '86 roku (najpierw była kaseta) to też dziad, bo ledwo się da odsłuchać...
Internet niestety zabił fajną ideę, że niektórym recenzentom wysyłało się płyty nie zapominając o ich wcześniejszym złamaniu - no to było na zachodzie, ale jakby nie udostępnienia w sieci, to pewno i naszym gruncie by to się przyjęło i to chyba wszystko co mam w tym temacie do napisania a Irokezowi życzę 300 pozycji - punkowych oczywiście żeby się nie skiepścił w wydawanie jakichś "nois-ów, trash-ów, hard-corów pod-bleackmetal-owanych" itp. nie poszedł.

I co powyżej? Jak się odnieść? - Śmiać się można, można płakać, można kląć, ale zbanować - PROTESTUJĘ!!!!!
qxbyf
Komputerowy wojownik

Postprzez howard 2009-02-06, 10:31

dobrze gada, polac mu!
A bramka padla ze spalonego!
howard
Niedzielny punk

Powrót do Muzyka