Za granicą trzyma nas tylko płaca

Moderator: orgasm_addict

Za granicą trzyma nas tylko płaca

Postprzez aszu 2008-03-26, 12:38

Polacy coraz częściej sięgają po lepiej płatne, renomowane posady zarezerwowane kiedyś wyłącznie dla Anglików. Jednak za granicą trzyma ich tylko praca – informuje goniec.com powołując się na tygodnik "Linia Otwocka".
Nasi rodacy w przeważającej większości decydują się wyjechać wyłącznie ze względu na poziom zarobków.

- Jedyny atut przebywania za granicą to dobra płaca – mówi gazecie anonimowa polska nauczycielka z New Hall School w Chelmsford w Anglii – Co do innych aspektów życia, to szala zalet przeważa na stronę Polski. Jako przykład weźmy wychowanie etyczne Brytyjczyków - ich obowiązkiem wręcz jest donoszenie jeden na drugiego. Jest to bardzo niesympatyczne, szczególnie w pracy.

Co ciekawe, Polacy narzekają też na brytyjską biurokrację i służbę zdrowia. - Kiedy znalazłam się na pogotowiu, najpierw kazano mi czekać trzy godziny na spotkanie z lekarzem, później znów kolejne 2 godziny na pobranie krwi i wyniki badań – tłumaczy anonimowa rozmówczyni – Jeśli zaś chcemy na przykład otworzyć konto w banku, musimy wcześniej pokonać dziesiątki problemów. Gdy wszystkie je już obejdziemy, okazuje się, że spotkanie z osobą, która jest odpowiedzialna za założenie danego typu konta, jest możliwe jedynie w soboty między 11:30 a 12:00. Jeżeli nie jesteśmy w stanie zjawić się w tym czasie w banku, pozostają nam te same godziny w kolejnym tygodniu.

Właśnie dzięki takim niedogodnościom emigranci zaczynają tęsknić za Polską i ją doceniać. Trzyma nas tam praca, to jest fakt. Sądzę jednak, że powoli wszyscy będą wracać z Wysp, gdyż nie ma to jak żyć we własnym kraju, na swojej ziemi, z rodakami. Nie ma to jak żyć wśród własnej kultury, u siebie w domu – dodaje polska nauczycielka na łamach gazety.

Jednak za granicą trzyma ich tylko praca – informuje goniec.com powołując się na tygodnik "Linia Otwocka".

Co to kurwa jest Linia Otwocka? Moze raczej linia z wachocka?

Wiekszego steku bzdur nie czytalem od dawna. Biurokracja, urzedy? Kurwa ta idiotka chyba nie byla w polskim banku albo skarbowie. A jesli narzeka na sluzbe zdrowia to niech sobie idzie na ostry dyzur do polskiego szpitala. Popierdolilo dokumentnie. Niech faktycznie spierdala z tych wysp czym predzej
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Postprzez kapi 2008-03-26, 13:01

Jasne,nigdzie nie jast kolorowo,czasami sa problemy roznej masci, ale kobieta daje takie glupoty, ze ja pierdole. Nauczycielka kto ztrudnil niedojeba? Poszla baba na emergency, tylko to sa wypadki i przyjmuja od najciezszych do najlzejszych, szkoda ze nie napisala co jej bylo, wszelkie pierdoly ida do lekarz pierwszego kontaktu. Idiotka nawet konta sobie nie potrafi zalozyc, gdzie procedura jest prosta jak budowa cepa, chocby HSBC. A za Polska sie teskni, place rzeczywiscie tu sa wyzsze. :-|
kapi
kapi
Komputerowy wojownik

Postprzez ebol77 2008-03-26, 14:13

Za granicą trzyma nas tylko płaca..
a w kraju trzyma mnie tylko grawitacja ;-)
wielki powrót wiśniUFF
ebol77
Pasjonat hałasu

Postprzez krzysiek2012 2008-03-26, 14:17

ja nie wiem jak tam jest,nie byłem ,wiec nie wypowiadanmm sie
krzysiek2012
Niedzielny punk

Postprzez ranger88 2008-03-26, 16:08

Sądzę jednak, że powoli wszyscy będą wracać z Wysp, gdyż nie ma to jak żyć we własnym kraju, na swojej ziemi, z rodakami. Nie ma to jak żyć wśród własnej kultury,

kurwa jezeli chodzi o ziemie to mi sie zdawalo ze wszedzie jest ta sama rodakow na wyspach tez cos mi sie zdaje ze nie brakuje :D a jak sa rodacy to jest i kultura albo i jej nie ma:D
Slonce swieci deszcze nie pada... kortowiada kortowiada!!!

http://www.enej.pl
ranger88
Niedzielny punk

Postprzez Brew77 2008-03-26, 21:04

W sumie ten problem mnie jeszcze nie tyczy, do zaczecia pracy zawodowej mam kilka lat. Aczkolwiek rozumiem wszystkich co wyjezdzaja za granice, z relacji znajomych itp naprawde wnioskuje, ze np na wyspach zyje sie duzo lepiej. Zreszta pierdoli mnie to wszystko xD
Oi! Oi! We're the brews, sportin', antisvastika tattos!
Brew77
Niedzielny punk

Postprzez aszu 2008-03-26, 23:05

mam przynajmniej 8mb lacze:P
"Czy to ufoludki Polskę rozgrabiają? lub czy może insze siły tu działają?"
http://www.artelingerie.co.uk/
aszu
Administrator

Powrót do Polityka