Zgwałconej czternastolatce odmawia się aborcji

Postprzez jurij77 2008-06-19, 17:58

_Vendetta_ napisał(a):Tak, wszyscy krzyczą oddasz do domu dziecka, oddasz do adopcji. Tylko nikt nie pomyśli o tym, jak w Polsce wyglądają procedury adopcyjne, gdzie ludzie po kilka lat czekają,żeby wkońcu mieć dziecko w domu.
to znaczy tyle, że chory jest system ale to NIE JEST POWODEM DO ZABIJANIA tylko DO ZMIANY SYSTEMU!

_Vendetta_ napisał(a):Oczywiście,że nie, tylko zważ na coraz częściejsze newsy wprost z gabinetów ginekologicznych, kiedy to pan/pani doktor nie chce wypisać recepty na tabletki,kierując się "sumieniem" i przekonaniami religijnymi. WTF?
gdzie te newsy? Pierwszy raz słyszę o czymś takim, a tematyka w której końieczne są środki antykoncepcyjne nie jest mi obca. Oczywiście, że możesz znależć zadupie gdzieś na mazurach czy pod Kielcami gdzie znajdzie się lekarz odmawiający takiej recepty a tutaj sprawny dziennikarz zrobi takie halo że wyjdzie że w polsce to taki ciemnogród, że za masturbacje to się obcina ręce...
_Vendetta_ napisał(a):Więc tu nie powinny już wciskać się organizacje pro-life,księża i stare baby, tylko powinno sie dać tej dziewczynce prawo wyboru, bez nacisku i (o zgrozo) obietnic typu " jak urodzisz,dostaniesz od nas 50 tys.".
nie powinny się wtrącać też wojujące, wąsate feministki i pojebane lewary... żal mi dzieczyny bo została pucharem przechodnim w zawodach między oszołomami z dwóch stron. I TO JEST SKURWYSYŃSTWO DOKONANE PRZEZ DZIENNIKARZY TAKŻE! Naprawdę uważasz, że mając lat 14 jesteś w stanie podjąć decyzję w takiej sprawie? Co do nacisków to po prześledzeniu całej sprawy największe naciski kładły lewicowe środowiska...
_Vendetta_ napisał(a):Poza tym, no nie oszukujmy się, młodzież coraz wcześniej zaczyna i lepiej żeby taka 14 latka miała jakiekolwiek pojęcie o antykoncepcji, a nie kończyła jak ta, o której dudni cała Polska.
Czy ty żyjesz na cygańskim osiedlu gdzie normą jest jebanie 12 latek? Otóż powiem Ci, że to nie jest normalne, że inicjacja przesówa się tak w dół! To dowodzi, że rodzice nie mają kontroli nad dzieckiem a to z brakiem odpowiedzialności, sp[aczone przez media dokonuje wyborów na które nie jest gotowe. Nikt kurwa święty tutaj nie jest, ale mam wrażenie że wraz z gimnazjum nastąpił koniec czasów bo się młodym tak we łbach masowo pierdoli że szok.
Ostatnio edytowano 2008-06-19, 18:01 przez jurij77, łącznie edytowano 3 razy
"...kto na parkiecie? Wy dobrze kurwa wiecie! Niech zostaną laski- wypierdalac śmiecie. Bujaj się ze mną a nie z tamtym, to są bounsy a nie kurwa szanty. Nie ma się co cackac, ja jestem bardzo szybki- krągłe cycki, dupcia, opalone łydki.... Ty siedzisz w nocy i oglądasz boks a ja w nocnych klubach napierdalam koks..."
jurij77
Komputerowy wojownik

Postprzez _Vendetta_ 2008-06-19, 18:26

jurij77 napisał(a):Czy ty żyjesz na cygańskim osiedlu gdzie normą jest jebanie 12 latek? Otóż powiem Ci, że to nie jest normalne, że inicjacja przesówa się tak w dół! To dowodzi, że rodzice nie mają kontroli nad dzieckiem a to z brakiem odpowiedzialności, sp[aczone przez media dokonuje wyborów na które nie jest gotowe. Nikt kurwa święty tutaj nie jest, ale mam wrażenie że wraz z gimnazjum nastąpił koniec czasów bo się młodym tak we łbach masowo pierdoli że szok.

Primo, nie obrażaj mnie. Chyba,że czujesz się wtedy lepszy,większy i dowartościowany, to szczerze ci współczuje. Pochamuj się troche kowboju.

Poza tym gdzie napisałam,że to jest normalne? No kurwa gdzie? Stwierdziłam jedynie fakt,że inicjacja przesuwa sie w dół.
We łbach się pierdoli nie bez powodu. O ile w systemie podstawówka 1-8, nauczyciele znali dzieciaki i wiedzieli jak nad nimi zapanować o tyle, przychodząć do gimnazjum, w najgorszym wieku, nauczyciele nie znają ich i nie dają sobie z nimi rady. Rodzice to mają w dupie, zwalając na nauczycieli swoje wychowawcze niepowodzenia. A dzieciaki w tej sytuacji pozostawione są same sobie i też uczą się od siebie nawzajem.

Nastolatki zaczynają życie płciowe już w gimnazjum. Jak są do tego przygotowani? Polska szkoła proponuje im nieobowiązkowe zajęcia, na które muszą się zgodzić rodzice ucznia. Nasza edukacja seksualna jest więc iluzoryczna.

Zgodnie z polskim prawem, jeśli niepełnoletnia dziewczyna zajdzie w ciążę, może legalnie poddać się aborcji. Co zrobić, żeby nastolatki unikały ciąży i dylematów związanych z ewentualnym jej usunięciem? Co koleżanki i koledzy 14-letniej Agaty, której dramat opisujemy od prawie dwóch tygodni, wiedzą o seksie?

Rozmowa z Izabelą Kopik - psychologiem, nauczycielką wychowania do życia w rodzinie w gimnazjum i liceum:

Czy wśród gimnazjalistów panuje moda na seks?

- To nie moda, oni tylko chcą być dorośli. A seks traktują jako wkroczenie w tę dorosłość, na którą zwłaszcza w gimnazjum bardzo czekają. Gimnazjalistki z drugiej klasy na pytanie o skutki inicjacji seksualnej odpowiadają, że dziewczyna po "tym" na wszystko patrzy inaczej. Później im to przechodzi, w liceum słyszę: Poczekam na miłość. U chłopców jest inaczej - oni seks traktują jako element życia, który im się należy. Mówią: Dlaczego mam czekać i odmawiać sobie przyjemności?.

Więc już w gimnazjum wychowanie seksualne jest niezbędne?

- Absolutnie tak, bo większość właśnie wtedy zaczyna życie seksualne - 14-letnie dziewczyny w drugiej klasie gimnazjum, a chłopcy na początku liceum. Niestety, gimnazjaliści współżyją, zanim się czegokolwiek dowiedzą o seksualności. Myślą na przykład, że tabletki antykoncepcyjne przynoszą niepłodność. Nie wiedzą w ogóle, kiedy kobieta może zajść w ciążę, a kiedy nie. Mimo że mówi się o tym na biologii. Tylko że oni traktują te informacje jako wiedzę z przedmiotu. Nie wiążą jej z własnym życiem ani własną seksualnością.

Jak pani z dziećmi o tym rozmawia?

- Przede wszystkim staram się ich nie traktować jak małe dzieci. Kiedy przychodzi do mnie licealista zapytać, jak ma się odbyć jego pierwszy raz albo co ma zrobić z alkoholem na imprezach, nie pouczam, tylko radzę.

Co pani poradziła temu licealiście?

- Prezerwatywę. Powiedziałam mu też rzecz jasna, by jeszcze poczekał, bo za krótko jest z tą dziewczyną. Ale to był jego pierwszy raz, a jej nie... Raczej mnie nie posłuchał. Cieszę się jednak, że miał odwagę do mnie z tym przyjść.
Ostatnio edytowano 2008-06-19, 18:50 przez _Vendetta_, łącznie edytowano 1 raz
_Vendetta_
Bywalec koncertów

Postprzez gerber 2008-06-19, 19:15

"Nie wiedzą w ogóle, kiedy kobieta może zajść w ciążę, a kiedy nie. Mimo że mówi się o tym na biologii. Tylko że oni traktują te informacje jako wiedzę z przedmiotu. Nie wiążą jej z własnym życiem ani własną seksualnością."

Hehe nie wiem gdzie ta pani uczy ale na normalne miejsce mi to nie wygląda... W każdym bądź razie wg mnie wystarczy pare spotkań o tym charakterze bo z ignorancją wśród szczyli sie nie wygra, zainteresowani przyjmą do wiadomości informacje podane na takich zajęciach. Przedmiot pt. Wychowanie seksualne to jakaś bzdura, już widzę te pedalskie organizacje pchające się ze swoimi broszurkami uświadamiać dzieci ciemnogrodzian...
gerber
Niedzielny punk

Postprzez orgasm_addict 2008-06-19, 21:55

Miałeś w szkole "wychowanie seksualne"? U mnie prowadził je katecheta. Twoje wywody o pedalskich organizacjach są śmieszne w świetle tego, jak naprawdę wyglądają polskie szkoły.
"Punrock je najkrajšia hudba na svete,najkrajšie dievčatá sú punkerky,najmúdrejšie texty sú punkové.Najkrajšie oblečenie je punkové a najlepšie pivo je to ktoré vypiješ vo svojej punkovej partii!" Koňyk/Zona A
orgasm_addict
Niedzielny punk

Postprzez siedemsiedem 2008-06-19, 22:11

wole zeby zrobila aborjce niz pozniej slyszec,ze dziecko zostalo wyrzucone na smieci,pochowane w beczce czy chuj wie co
siedemsiedem
Bywalec koncertów

Postprzez antipop77 2008-06-19, 23:49

siedemsiedem napisał(a):wole zeby zrobila aborjce niz pozniej slyszec,ze dziecko zostalo wyrzucone na smieci,pochowane w beczce czy chuj wie co

a ja wolalbym zginac od kuli w leb, zamiast zostac ukrzyzowanym... dla mnie jedno i drugie to zabojstwo. a skad wiesz, czy plod bedac rozdrabianym na kawalki mniej cierpi niz niemowlak umierajacy na smietniku?
And I'm a time bomb tickin'... BOOM!
I been tickin' to the sounds of the rock and roll...
antipop77
Bywalec koncertów

Postprzez jurij77 2008-06-20, 18:30

_Vendetta_ napisał(a):
jurij77 napisał(a):Czy ty żyjesz na cygańskim osiedlu gdzie normą jest jebanie 12 latek? Otóż powiem Ci, że to nie jest normalne, że inicjacja przesówa się tak w dół! To dowodzi, że rodzice nie mają kontroli nad dzieckiem a to z brakiem odpowiedzialności, sp[aczone przez media dokonuje wyborów na które nie jest gotowe. Nikt kurwa święty tutaj nie jest, ale mam wrażenie że wraz z gimnazjum nastąpił koniec czasów bo się młodym tak we łbach masowo pierdoli że szok.

Primo, nie obrażaj mnie. Chyba,że czujesz się wtedy lepszy,większy i dowartościowany, to szczerze ci współczuje. Pochamuj się troche kowboju.

ehhhhh, pokaż mi gdzie Cię obraziłem bo szukam i nie widze.
Ostatnio edytowano 2008-06-20, 18:31 przez jurij77, łącznie edytowano 1 raz
"...kto na parkiecie? Wy dobrze kurwa wiecie! Niech zostaną laski- wypierdalac śmiecie. Bujaj się ze mną a nie z tamtym, to są bounsy a nie kurwa szanty. Nie ma się co cackac, ja jestem bardzo szybki- krągłe cycki, dupcia, opalone łydki.... Ty siedzisz w nocy i oglądasz boks a ja w nocnych klubach napierdalam koks..."
jurij77
Komputerowy wojownik

Postprzez gerber 2008-06-20, 19:15

Wych. seksualne, miałem o takich rzeczach na tzw. godzinach wychowawczych. Z wychowawcą klasy. Księża nie pełnili takich funkcji z racji tego że brak im wiedzy z zakresu pedagogiki. Miałeś dziwną szkołę ;)
gerber
Niedzielny punk

Postprzez buri 2008-06-20, 19:24

od siebie dodam ze niski próg inicjacyjny jest dla człowieka naturalny - w dawnych czasach już zanim ostatni drakar zniknął za mgłą, jebano młode bo w tym wieku w ktorym obecnie uwazamy za 'odpowiedni' dziewuszki po prostu umieraly. nawet mimo pozniejszych nalecialosci kulturowych, brano z dzisiejszego punktu - nieletnie i mlode - za zony. to od xix wieku nam sie pojebalo, no i chuj ze higiena i kultura nam pozwalaja na inne opcje, to jest natura, to jest pankrok a kulture trza kopac po dupie. kaman, czlowiek to zwierze i ma instynkt.

aha zeby nie bylo, ja mam rączki tutaj !
Pewnie nalezysz do psycholi ktorzy siedzac w kaluzy wlasnych odchodow masturbuja sie i nagle zadaja sobie pytanie: Boze czy ja przypadkiem nie jestem dziwny?
buri
Nie wącha gówna

Postprzez qant 2008-06-27, 11:19

Nic mnie tak nie wkurwia jak zabieranie głosu przez ludzi, którzy nie tylko nie stali przed taka decyzją, ale nawet nie mają pojacia o macierzyństwie, z prostej przyczyny, nie mają dzieci. A najbardziej wkurza mnie ferowanie ostatecznych wyroków z ich strony. Dlatego zdecydowałam się zabrać głos w tej sprawie. Mam 5 letniego syna, którego bardzo kocham. Dwa lata temu okazało się że jestem powtórnie w ciąży. NIestety choruję na bardzo poważną chorobę i miałam do wyboru : albo zejdę z tego świata wraz z nienarodzonym dzieckiem, bo lekarze nie dawali szans na choćby cień pozytywnego zakończenia, albo przerwę ciązę. Nikomu nie życzę aby musiał stawać pezd taką decyzją. Owszem, przerwałam ciążę, legalnie, w szpitalu. Miałam dziecko, które na pewno bym osierociła. A ciąża była dopiero w 5 tygodniu. Czy mam wyrzuty sumienia? Nie, koszmarny wybór, ale uważam że postąpiłam słusznie. Tak naprawdę to matka poniesie wszystkie negatywne konsekwencje psychiczne decyzji o aborcji. Poza tym niewiele jest kobiet, które mając odpowiednie warunki dla macierzyństwa, zdecydują się na aborcję. I uważam że każda kobieta powinna mieć wybór. Nie jako alternatywną antykoncepcję, ale w momencie gwałtu, ciężkich warunków materialnych, czy zagrożenia zdrowia lub życia. Możecie sobie osądzać takie decyzje, ale nikomu z was nie życzę, aby życie postawiło przezd wami koneczność podjęcia takiej decyzji. :)
qant
Komputerowy wojownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Artykuły